31.01.19 15:45

En rørende mindedag

 

Tiden gik nærmest i stå og folkemængden bøjede hovederne i respekt, da Royal Arctic Lines skibe onsdag gav et ekstra langt signal lige omkring kl. 17:41, tidspunktet for sidste melding fra Hans Hedtoft: ”Vi synker langsomt”. Forud for dette holdt vor direktør Verner Hammeken en rørende tale for de ca. 80 mennesker, der var mødt op til rederiets mindehøjtidelighed for de 95 omkomne ved forliset for 60 år siden. ”Sad de med tårerne ned ad kinderne? Bad de for deres liv?”, spurgte direktøren bl.a., og gav selv svaret: ”Vi ved det ikke. Vi finder aldrig ud af det.”

Han gav også tre grunde til, at Royal Arctic Line var med til at mindes 60 års-dagen for tragedien. For det første, for at vise vores medfølelse og respekt for de omkomne. For det andet, for at minde os om, hvorfor maritim sikkerhed altid står højest på vores dagsorden, og for det tredje, at takke for, at de 95 menneskeliv – som aldrig skulle være gået tabt – trods alt ikke er gået tabt forgæves. Det er de ikke, fordi myndighederne efter flagskibets forsvinden i bølgerne, krævede øget sikkerhed ved vintersejlads til Grønland og skar ned på passagersejladsen i vintermånederne.

Flere pårørende til de omkomne var mødt op på den gamle havn, ligesom andre, der blot ønskede at deltage i og overvære ceremonien, bl.a. biskop Sofiannguaq Petersen, takkede varmt for mindehøjtideligheden.

Sangkoret Erinnats smukke salmesang, først ”Guutiga illimmi” og til sidst ”Qujavunga”, en hyldest til livet, understregede det højtidelige og alvoren i ceremonien.

Royal Arctic Line deltog i øvrigt også i mindegudstjenesten i Hans Egedes Kirke tidligere på dagen. Også her holdt Verner Hammeken tale – på grønlandsk – som den eneste, ud over biskoppens prædiken.

Billederne er fra mindehøjtideligheden på gamle havn, taget af Ann-Britta A. Olsvig. På et af billederne ses kaptajn på Naja Arctica, Jens Peter Rosing Berthelsen og vedligeholdelseschef Jørn Odgaard, kort inden de onsdag søsætter en krans syd for Kap Farvel, så tæt på tidspunkt og sidst kendte position for Hans Hedtoft, som muligt.