17.04.20 16:00

Tukuma Arctica er navngivet i dag

 

Royal Arctic Lines stolthed, atlantskibet Tukuma Arctica, blev officielt navngivet i dag kl. 11:30 ved en lille, men dog højtidelig ceremoni på Qeqertanut i Nuuk.

Den røde løber var lagt ud til den lille håndfuld inviterede gæster der ankom med gudmor Jette Larsen i spidsen og kørt ud til bolværket ved skibet, hvor besætningen – som jo ikke må gå i land i denne coronatid – var linet op.

- Vi lever i en moderne verden hvor alle er forbundet og hvor forbundenhed og evnen til forandring er nødvendig for at skabe de bedste betingelser for udvikling og vækst. Tukuma Arcticas fornemmeste opgave bliver netop det. Med Tukuma Arcticas fremtidige virke åbner vi Grønland op for direkte handel med resten af verden, sagde vicedirektør Aviâja Lyberth Lennert blandt andet i sin velkomsttale. Herefter var det gudmor Jette Larsens tur:

- Bær besætningen sikkert over havet. Vær stolt af det navn, du bærer. Jeg døber dig: Tukuma Arctica, sagde Jette Larsen, der i øvrigt var den allerførste, der blev ansat i Royal Arctic Line, da selskabet blev stiftet i 1992 efter at være blevet adskilt fra KNI.

Jette Larsen kastede flot den tyl-indpakkede champagneflaske mod skibssiden, så den gik i stykker som den skulle. Den lille flok, der således bevidnede navngivningen af Tukuma Arctica, sang derefter en fællessang, ”Tapersilaannga”, anført af musikeren Inunnguaq Petrussen.

- Det er en glædens dag. Det er et varsel om forår i Grønlands muligheder for at handle med resten af verden. Mange kræfter fra mange sider er lagt i den omlægning af besejlingen vi er i gang med. Det er et langt, sejt træk over mange år. Derfor bliver jeg også en smule rørt over at se vores Tukuma Arctica her i Nuuk. Sammen med to søsterskibe skal Tukuma Arctica forbinde Grønland endnu bedre med resten af verden og dermed gøre det let at handle med Grønland. Der er vi ikke endnu, men vi nærmer os med hastige skridt og det er netop Tukuma Arcticas ankomst her til Nuuk et dejligt bevis på.

Det siger administrerende direktør Verner Hammeken efter ceremonien. Han har, siden han besatte stillingen i august 2015, arbejdet målrettet mod den Vessel Sharing Agreement-aftale (VSA), der nu har materialiseret sig i form af Tukuma Arctica, der er søsterskib til islandske Eimskips Dettifoss og Brúarfoss.