17.05.18 10:00

Dementi: Royal Arctic Line har ikke gået tiggergang

 

Det fremgår fejlagtigt i Sermitsiaq.ag online avis samt AG den 16. maj 2018 at Royal Arctic Line ”måtte på knæ” og ”måtte gå tiggergang” hos den tyske bank KfW. Dette bringes på overskrift på Sermitsiaq.ag, på AG’s forside samt på ”spisesedler”. Det er et udtryk for sensationspræget spekulation, som Royal Arctic Line tager skarpt afstand fra.

Der er ikke nogen, der har gået tiggergang. Vi har selvfølgelig været ydmyge, som man bør være i den slags situationer, men det centrale er, at forløbet om at ophæve krav til overskud har været udramatisk og med en høj grad af tillid fra den pågældende bank. 

Det fremgår også af artiklerne at Royal Arctic Line har bedt om at ”få henstand med sine lån”. Dette er direkte usandt. Der er hverken bedt om, eller været brug for at få henstand med sine lån.

Ligeledes fremgår det af artiklerne, at ”der lå en trussel om at lånet til de nye skibe vil blive kortfristet, og dermed meget dyrere”. Det er heller ikke rigtigt. På intet tidspunkt har der været udtrykt en sådan trussel. Tværtimod.

Det fremgår af den trykte artikel i AG, at statsautoriseret revisor Knud Østergaard mener, at Royal Arctic Line ”ikke har udvist rettidig omhu” fordi man ikke har meddelt bankerne i november at man ville få et underskud, og dermed kunne have undgået at overføre lånet til en kortfristet gældspost i årsregnskabet. Det er ren spekulation fra revisorens side, faktuelt forkert og desværre ikke søgt bekræftet af journalisten.  

Historikken er, at Royal Arctic Line allerede den 20. september 2017 informerede banken om muligheden for at en af 4 covenants (krav til låneaftalen) ville blive brudt. Allerede den 28. september blev det udtrykt fra KfW, at man ikke så nogen grund til at gøre noget ved en waiver før årsregnskabets afslutning. Derfor måtte vi følge årsregnskabsloven og angive lånet som kortfristet. Dette har ingen praktisk betydning. Royal Arctic Line i kraft af det tillidsfulde samarbejde opnået en waiver gældende for både regnskabsåret 2017 og 2018, i forståelse for den nødvendige moderniseringsproces selskabet har igangsat. I dette ligger også en konstruktiv dialog om at ændre den kontroversielle covenant om overskud i forhold til renteudgifter. Det er derimod rettidig omhu.

Sermitsiaq.ag og AG’s udlægning af de faktiske omstændigheder er misvisende, fejlbehæftede og spekulative. Overskrifterne og forsiderne har ikke hold i fakta, og er potentielt skadelige. AG burde have forelagt artiklen inden udgivelse. I Royal Arctic Lines opfattelse er sådanne overskrifter og forsider uden belæg i fakta årsag til unødig uro i samfundet. Man kan få det indtryk at bankerne ikke er med os. Det er de i allerhøjeste grad.